Natuurlijk borstvoeding

Borstvoeding is een keuze

Wanneer je in verwachting bent van je kindje komen er allerlei vragen op je pad waar je als moeder over mag beslissen. Eén van die vragen is; wil je borstvoeding geven? In Nederland start 78% van de vrouwen met het geven van borstvoeding. Velen van hen hebben al tijdens de zwangerschap een bewuste keuze gemaakt voor borstvoeding dan wel kunstvoeding. 

Hoe werkt borstvoeding?

Al tijdens de zwangerschap veranderen je borsten. Ze worden voller en gevoeliger omdat melkklieren en kanaaltjes zich ontwikkelen. Ook je tepels veranderen, deze worden groter en donkerder. Al deze veranderingen zijn volkomen natuurlijk en bereiden jouw lijf voor op het geven van moedermelk. Wanneer het moment daar is en je legt jouw baby aan dan komen er twee hormonen vrij. Prolactine zorgt ervoor dat je melk aanmaakt en oxytocine maakt dat de melk van de klieren naar de tepel stroomt. Die laatste heeft ook nog een ander effect op moeder en kind maar daarover later meer. 

Natuurlijke start met borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijk start voor je baby. Het zit boordevol afweerstoffen die jouw baby beschermen tegen ziekte. Het geven van moedermelk is ook uitermate belangrijk voor de hechting tussen moeder en kind. Het huid-op-huid contact en het vrijkomen van het hormoon oxytocine bij het geven van borstvoeding schept een band tussen moeder en kind. Deze vorm van moederliefde is ontzettend intiem en, mede dankzij het hormoon oxytocine, rustgevend voor zowel moeder als kind.

Voorbereiding op borstvoeding

Uit onderzoek blijkt dat veel van de vrouwen die voor kunstvoeding kiezen dit doen uit angst voor onvoldoende groei van de baby of problemen die kunnen ontstaan bij het geven van moedermelk. Om de zorgen over eventuele problemen weg te nemen is het belangrijk dat moeders goed ingelicht worden en ondersteund worden bij het geven van borstvoeding.  

Borstvoeding geven moet je leren

Waarom gaat het geven van borstvoeding dan niet altijd even gemakkelijk? Het geven van borstvoeding moet je leren. Net zoals je hebt moeten leren lopen kun je het voeden onder de knie krijgen. Het is daarom belangrijk dat je hierbij geholpen wordt door bijvoorbeeld een kraamhulp of lactatiekundige. Met name het goed aanleggen is belangrijk voor het op gang komen van de moedermelk, het voldoende drinken van de baby en het voorkomen van kwaaltjes.

Zilverkapjes natuurlijk hulpmiddel

Desondanks kun je te maken krijgen met borstvoedingskwaaltjes. Stuwing, verstopte melkkliertjes, ontstekingen en tepelkloven zijn daar voorbeelden van. Zilverkapjes voorkomen, verzachten en genezen vervelende kwaaltjes zoals tepelkloven op natuurlijke wijze. De combinatie van de helende kracht van de moedermelk met de antibacteriële en antivirale werking van het zilver doen de klachten snel verhelpen. Zijn er grotere klachten of heb je vragen schakel dan een lactatiekundige in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *