5 feiten over borstvoeding

 Borstvoeding:  de 5 feiten 

Er komt zoveel op je af als je zwanger bent. Zo ook de vraag of je borstvoeding wilt gaan geven of niet. Iedereen heeft hier een mening over, de ervaringen lopen ver uiteen en het internet staat vol met onzin over dit onderwerp. Eeuwig zonde omdat juiste informatie en professionele begeleiding kunnen leiden tot prettige ervaringen wat goed zou zijn voor zowel moeder als kind. 

Wat betreft een goede voorbereiding kun je het heft in eigen hand nemen en een online bezoek brengen aan het kenniscentrum voor borstvoeding. Hier is allerlei (wetenschappelijke) informatie te vergaren alsmede boekentips en mogelijkheden tot begeleiding. 

Een goede start helpt je met name in de kraamweek op weg. Schroom niet om om hulp te vragen; borstvoeding geven moet je leren! Ook hoort het gebruik van de juiste verzorging bij het hebben van een goede start. Zilverkapjes® verzachten en ondersteunen de tepel op natuurlijke wijze. Mede dankzij Zilverkapjes® wordt het geven van moedermelk een goede ervaring.

Feiten over borstvoeding

 1. Borstvoeding is de beste start voor je baby
  De eerste melk die je baby binnen krijgt heet colostrum. Deze melk zit boordevol afweerstoffen die het immuunsysteem van je baby zijn eerste boost zal geven. Ziekteverwekkers hebben daardoor minder kans. Ook na de eerste maanden blijft borstvoeding de beste voeding vanwege de voedingsstoffen en afweerstoffen die via moeder het kind binnenkomen.
 2. Borstvoeding is moederliefde
  Het geven van borstvoeding schept een band. Niets is zo intiem als het voeden van je kind. Het huid-op-huid contact doet het hormoon oxytocine vrijkomen, wat ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd. Hierdoor ontstaat een veilige hechting tussen moeder en kind.
 3. Borstvoeding geven helpt moeder te herstellen
  Het is wederom het hormoon oxytocine dat de moeder helpt te herstellen na de bevalling. Door het zuigen van de baby aan de borst komt dit hormoon vrij wat de baarmoeder doet samentrekken en kleiner maakt en waardoor bloedvaten worden afgesloten. Het is belangrijk dat de baarmoeder weer krimpt om bloedingen te voorkomen.
 4. Borstvoeding geven helpt moeder af te vallen
  Borstvoeding geven kost veel energie, gemiddeld zo’n 500 kilocalorieën per dag. Al deze extra verbranding helpt de moeder om sneller extra kilo’s kwijt te raken ten opzichte van moeders die volledig kunstvoeding geven.
 5. Borstvoeding geven is multifunctioneel
  Borstvoeding mag je op verzoek geven. In principe krijgt je baby nooit teveel en kan hij prima zelf aangeven wanneer hij wil drinken. Jouw voeding heeft altijd de juiste temperatuur en is altijd bij de hand. Bovendien dient jouw borst als troost. Het huid-op-huid contact kan precies datgene zijn waar je baby naar verlangt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *