Publicaties

Publicaties over Zilverkapjes in de diverse media.

Zilver helpt tegen tepelkloven

Veel vrouwen die hun baby borstvoeding geven, kennen helaas het fenomeen tepelkloven of hieraan gerelateerde bacteriële en virale infecties. Een pijnlijke en nare ervaring. Zilver staat al sinds jaar en dag bekend als een effectief antibioticum. Het biedt een oplossing voor meer dan 650 virale en bacteriële aandoeningen en werkt ontstekingsremmend. Daarom is er nu het Zilverkapje om vrouwen zonder problemen borstvoeding te laten geven. De moeder plaatst het Zilverkapje na iedere voeding op de tepel. Daarna doet het zilver zijn zuiverende werk. Of wel: het doodt bacteriën en ondersteunt het afweersysteem.

Publicaties: Audax NL

Interview met de lactatiekundige van Borstvoedingscentrum Eindhoven en Kraamzorg Homecare

Ruth Adriaansens, lactatiekundige van Borstvoedingscentrum Eindhoven en Kraamzorg Homecare, krijgt vaker enthousiaste reacties te horen. Twee jaar geleden vernam ze via een cliënt van het bestaan van zilveren tepelkapjes. Bij een Italiaanse fabrikant vroeg Ruth een proefpakketje aan. ‘Als lactatiekundige kom ik dikwijls tepelproblemen tegen zoals spruw en kloven. De tepelkapjes heb ik meerdere cliënten uit laten testen, omdat ik zelf het bewijs van de werkzaamheid wilde zien. Na een aantal zeer positieve ervaringen ben ik ervan overtuigd dat het product goed helpt. Uiteraard moet naast het gebruik van de kapjes de baby wel goed worden aangelegd, anders blijven de klachten terugkomen.’

Welke tips kan Ruth jonge moeders geven om hun kindje beter aan te leggen? ‘Ga in principe op je moederinstinct af. Indien je geen problemen ondervindt en de kleine goed drinkt, dan maakt het niet uit hoe het kindje precies ligt. De kans op klachten kun je echter reduceren door de tepel het liefst richting neus te sturen. Zo tilt de baby de nek iets op en moet de onderkaak het meeste werk gaan doen. Dit geeft geen negatieve wrijving in de mond, waardoor er minder kans op problemen is.’

Werking van goud en zilver op het lichaam

Gouden bubbels, zilveren twinkels op taartjes en chocola, bier met goudvlokken en honing met goudflinters: bladgoud en bladzilver doen het goed in de keuken. En dat kan echt geen kwaad. Goud en zilver behoren tot de sporenelementen die de mens nodig heeft. Het menselijk lichaam, bij een gemiddeld gewicht van 70 kg, bevat van nature zo’n 0,2 mg goud. Zuiver goud is onschadelijk, evenals goudverbindingen.

Eeuwen geleden lieten Chinezen al gouden munten in jun rijst en groenten meekoken vanwege de vitalieserende effecten. Ook in de middeleeuwen stond goud als levenselixer bekend. Goud heeft onder meer ontstekingsremmende eigenschappen. Samenstellingen van het edelmetaal worden dan ook in medicijnen gebruikt om reumatoïde artritis te behandelen. Binnen de moderne geneeskunde worden verder minuscule gouddeeltjes ingezet om tumorcellen te bestrijden. Van zilver weten we dat het desinfecterend werkt. Vele volkeren gebruiken zilveren voorwerpen om drinkwater te zuiveren; praktisch iedere Amerikaanse cowboy droeg daarom een zilveren dollar bij zich. Zilver werd tevens gebruikt om gewonden tijdens de Eerst Wereldoorlog te helpen.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat zilver (als medicijn) het antwoord zou kunnen bieden op het grote probleem van antiviotica-resistentie. Zilver zorgt ervoor dat antibiotica beter tot de celwand van bacteriën kan doordringen en werkt bovendien in op hun stofwisseling. Net als goud is zilver onschadelijk, maar sommige verbindingen zijn giftig en kunnen de huid een permanente grijze kleur geven. We praten dan echter over extreem gebruik. “Zilver werkt desinfecterend”

Publicaties: De Telegraaf

Zilverkapjes voor pijnlijke tepels als je borstvoeding geeft

Heb je een romantisch plaatje voor ogen met het geven van borstvoeding, krijg je last van tepelkloven en pijnlijke tepels… ahhhh, gruwel! Ondanks alle voorlichting en begeleiding (want weten hoe je goed aanlegt kan veel leed voorkomen!) kan het toch gebeuren dat je met samengeknepen billen borstvoeding zit te geven, want tepelkloven kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. In Nederland worden daarvoor eigenlijk alleen maar zalfjes voorgeschreven. Maar in Italië, Zwitserland en Engeland gebruiken moeders vaak zilverkapjes. Dit zijn zilveren schildjes met puur zilver die je tussen de voedingen door op de tepels in je beha legt. Ze zijn dus niet te vergelijken met de flexibele tepelhoedjes die je tijdens de voeding gebruikt!
Het lijkt misschien een beetje vreemd als je er nog nooit van hebt gehoord, maar zilver staat van oudsher bekend om zijn antibacteriële eigenschappen en helende werking. Niet voor niets wordt zilver tegenwoordig gebruikt in watertanks van vliegtuigen tegen vervuiling en zijn koelkasten soms voorzien van een zilverhoudende coating om bederf en schimmels te reduceren. Ook op de huid werkt zilver antibacterieel. De uit Italië afkomstige Adelheid Bonacker begreep niet waarom ze niet in Nederland verkrijgbaar zijn en importeert ze uit Italië zodat ook Nederlandse moeders kennis kunnen maken met deze zilverkapjes. Alleen moeders die bewezen allergisch zijn voor zilver (dat is een heel klein deel van de bevolking) kunnen deze kapjes beter laten voor wat ze zijn.
Het metaal van de zilverkapjes werken daarnaast verkoelend, er ontstaat lucht voor het helen van de tepel en er zijn moeders die merken dat ze minder lekken. Je kunt de kapjes tussen de voedingen door dragen maar ook ‘s nachts. Reinigen kan gewoon onder de kraan en is de babytijd voorbij, dan kun je deze bewaren voor een volgend kindje.

Publicaties: Babytrendwatcher

Vakblad Baby Wereld met special beurseditie 9 Maanden Beurs Amsterdam

Borstvoeding is niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt. Pijnlijke tepels en tepelkloven komen veel voor bij vrouwen. In Nederland worden zalfjes voorgeschreven om dit probleem te verhelpen. Maar in Engeland, Italië en Zwitserland gebruiken moeders vaak zilverkapjes. Dit zijn zilveren schildjes met puur zilver die tussen de voedingen door op de tepels in de beha worden gelegd. Zo ontstaat er lucht voor het helen van de tepel. Zilver heeft een antibacteriële werking op de huid en het metaal van de zilverkapjes werkt daarnaast verkoelend. Er zijn zelfs moeders die merken dat ze minder lekken. De kapjes zijn eenvoudig te reinigen onder de kraan en kunnen worden hergebruikt voor een tweede kindje.

Publicaties: Ruiters Uitgeverij

Bossche brengt oplossing tepelkloven op de markt

Kliknieuws en Weekblad Regio ‘s-Hertogenbosch

Lees ook bevindingen en ervaring van gebruikers

Tepelkapje van Zilverkapjes