Spruw: witte plekjes in mond baby

Spruw: witte plekjes in mond baby

Help mijn baby heeft spruw, wat nu?! Spruw is een veelvoorkomende en vooral vervelende infectie ziekte bij baby’s. Maar niet alleen voor de baby zelf is spruw vervelend.

Ook voor de ouders kan deze infectie voor behoorlijk wat frustratie en slapeloze nachten zorgen. Maar hoe hoe kun je spruw behandelen? Wat kun je doen als spruw op je tepels zit? Ik vertel het je allemaal! 

Spruw baby

Spruw bij baby’s komt veel voor. Het gaat hierbij niet om een huidinfectie, maar om een infectie van de slijmvliezen in de mond. Je noemt het daarom ook wel mondspruw. Bijna vijf procent van de pasgeboren baby’s krijgt te maken met deze vervelende kwaal. Het gaat hierbij vooral om baby’s jonger dan zes weken.

Spruw baby herkennen

Er zijn een aantal belangrijke uiterlijke symptomen waaraan je spruw bij je baby kunt herkennen. Zoals ik hierboven al schreef zit baby spruw op de mond slijmvliezen. Wat je ziet zijn kleine, witte vlekjes. in de mond van je kindje. En dan met name witte vlekjes op de tong.

Maar er kunnen ook witte vlekjes op de lippen, wangen en het gehemelte zitten. Verder ziet de mond er van binnen roder uit dan normaal. En een beetje geïrriteerd.

De witte vlekjes kunnen pijn doen en jeuken, maar dit verschilt heel erg per baby. Sommige baby’s merken er helemaal niets van. Terwijl anderen er juist heel veel last van hebben. Je merkt dit vooral tijdens het voeden. Je kindje zal minder soepel, onrustig of soms helemaal niet drinken. Daarnaast is een baby over het algemeen wat huileriger.

spruw

Symptomen spruw

Kort samengevat kun je spruw herkennen aan de volgende symptomen:

  • Witte vlekjes tong baby
  • Witte vlekjes wang baby
  • Witte vlekjes gehemelte baby
  • Rood gehemelte baby
  • Baby drinkt slordig
  • Baby drinkt niet
  • Baby maakt veel geluid tijdens drinken
  • Pijn in de mond
  • Jeuk in de mond

Is spruw besmettelijk?

Spruw is helaas heel besmettelijk. Besmetting kan zelfs al plaatsvinden tijdens de bevalling. Je kunt spruw dus overdagen van baby op baby, maar ook van baby op volwassene. Of andersom, van volwassenen op baby.

Oorzaak spruw

De oorzaak van spruw is een schimmelinfectie. Het gaat hierbij in het specifiek om een infectie met het candida gist. De gist is ook verantwoordelijk voor vaginale schimmel.

Candida leeft op iedereen zijn/haar huid en slijmvliezen. En geeft meestal geen klachten. Maar als de gist toeneemt, kan het wel voor vervelende klachten zorgen. Waaronder spruw.

Pasgeboren baby’s zijn nog heel kwetsbaar. Ze hebben tenslotte nog bijna geen weerstand opgebouwd. Hierdoor zijn ze ook vatbaarder voor infecties, waaronder een schimmelinfectie.

Maar hoe ontstaat een spruw infectie precies? Hieronder heb ik een aantal veelvoorkomende manieren gezet:

Besmetting tijdens bevalling

Een kindje kan spruw al oplopen tijdens de bevalling. Meestal gaat het dan om een vaginale schimmelinfectie bij de moeder. Deze infectie is in veel gevallen onbewust aanwezig is. Tijdens een vaginale bevalling kan de baby zo besmet raken met het gist. En spruw oplopen.

Besmetting door spruw tepel

Naast een vaginale schimmelinfectie kunnen vrouwen ook last hebben van spruw rondom de tepel. Meestal ongemerkt. Als je kindje vervolgens aan deze tepel zuigt tijdens het voeden, kan dit voor een infectie zorgen. En zo voor baby spruw.

Andersom kan een baby, spruw ook weer overdragen op de moeder tijdens het voeden. Spruw door borstvoeding komt daarom ook veel voor. Bij bijna twintig procent van de vrouwen die tepelpijn hebben, is spruw zelfs de oorzaak. Een andere oorzaak van tepelpijn is tepelkloven. In deze blog vertel ik je daar meer over. Inclusief tips: Blog over tepelkloven.

spruw baby

Besmetting door vinger

Ook als je zelf last hebt van schimmel aan je vingers, kun je spruw bij je kindje veroorzaken. Een vinger in de mond van je kindje kan rust geven. Bijvoorbeeld, omdat ze er op kunnen sabbelen. In de meeste gevallen zal dit ook geen problemen geven. Maar als je ongemerkt last hebt van een schimmelinfectie, kan dit voor spruw in de mond van je baby zorgen.

Besmetting door speen

Niet alleen direct huid op huid contact kan spruw veroorzaken. Ook contact via een voorwerp kan al lijden tot deze vervelende infectieziekte. Als het speentje van een baby namelijk in contact is gekomen met spruw. En vervolgens in een mond van een ander kindje terecht komt. Kan dit voor besmetting met spruw zorgen.

spruw baby

Spruw tepel

Zoals ik hierboven al schreef, kan een kindje de schimmel tijdens het voeden overdragen op de moeder. Waardoor er ook spruw aan de tepel ontstaat.. Je merkt dit vooral aan jeukende en pijnlijke tepels. Met daarop kleine schilfertjes, en bultjes. Ook kan je tepel veranderen van kleur. Meestal zien ze er wat paarser uit.

Maar net als bij baby’s, verschillen deze klachten weer erg per vrouw. Sommige vrouwen merken er bijvoorbeeld helemaal niets van. Terwijl andere vrouwen er nachten wakker van liggen.

Als je merkt dat je spruw aan je tepel (s) hebt, hoef je dit niet per se te behandelen. Het zal vanzelf overgaan. Net als spruw bij je baby. Toch kan het soms fijn zijn om je lichaam een handje te helpen. Wat bijvoorbeeld effectief kan tegen spruw is kokos olie. Kokosolie heeft namelijk schimmeldodende eigenschappen. Je smeert de kokosolie dan op en rondom de tepel.

Wat ook goed kan helpen is het gebruiken zilverkapjes tijdens het voeden. De kapjes beschermen je tepels en je baby tegen infecties. Daarnaast blijft je tepel beter beschermd tegen de zuigkracht van je kindje.

Spruw behandelen

Spruw behandeling is niet meteen noodzakelijk. Bij de meeste baby’s verdwijnt spruw vanzelf weer. Met name het nemen van hygiëne maatregelen, zal spruw verminderen. Hieronder lees je mijn tips tegen spruw:

  • Kook je flesje na iedere borstvoeding goed uit
  • Heeft je baby een speen? Kook dan ook het speentje iedere dag uit
  • Was je tepels na de borstvoeding met water parfum vrije billendoekjes. Doe dit wel heel zacht!
  • Was alle spuugdoekjes, kleedjes, handdoeken en je beha’s op minstens zestig graden
  • Was voor en na het voeden je handen
  • Het kan heel erg helpen om zilverkapjes tijdens het voeden te gebruiken, zo bescherm jezelf en je baby tegen spruw
  • Je kunt spruw zelf behandelen met kokosolie. Kokosolie werkt namelijk schimmeldodend

Spruw baby, wanneer naar de huisarts?

Als je baby veel last houdt van spruw klachten, veel huilt en niet goed drinkt, kun je ervoor kiezen om spruw toch te behandelen met medicijnen. Meestal schrijft een huisarts een schimmeldodende gel voor. Je smeert dit een aantal weken in het mondje van je baby.

Tegelijkertijd smeer je zelf ook een crème op je tepels. Om zo te voorkomen dat jij je kindje weer besmet. Meestal verdwijnt de schimmelinfectie dan binnen één tot twee weken.

Lees hier het hele artikelhttps://sproetonline.nl/spruw-baby/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *